Gouden Straatjes zonnige Zijlweg met Bavo ©Haarlem Marketing

Aantal toeristen overnachtingen flink gegroeid in Nederland

Op basis van nieuwe cijfers van CBS hebben Nederlandse accommodaties (zoals hotels, campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties)14,6 miljoen gasten ontvangen in het derde kwartaal van 2022. 15 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, en 4 procent meer dan in 2019. Dit jaar telde tot nu toe het hoogste aantal gasten in het derde kwartaal. De stijging t.o.v. 2021 komt voornamelijk door een toename van buitenlandse gasten. Het niveau van het aantal buitenlandse gasten is nog niet op het niveau van 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Het aantal Nederlandse gasten nam met 8 procent af naar 9,2 miljoen. In totaal boekten toeristen in het derde kwartaal van dit jaar in 49,7 miljoen overnachtingen, een stijging van 7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

 • Twee keer zo veel buitenlandse hotelgasten
  Zowel bij hotels, campings als groepsaccommodaties was het aantal toeristen in het derde kwartaal van 2022 hoger dan een jaar eerder. Deze stijging komt vooral door een verdubbeling van het aantal buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten daalde licht. Bij groepsaccommodaties kwamen 528 duizend gasten, ook hier ruim twee maal meer buitenlandse gasten in vergelijking tot 2021. Bij de campings en huisjesterreinen nam het aantal buitenlandse gasten met ongeveer 80 procent toe. Campings en de huisjesterreinen ontvingen in vergelijking met vorig jaar minder Nederlandse gasten. Minder Nederlandse gasten bij de huisjesterreinen, met 18 procent naar 2 miljoen.
 • Meer gasten uit Verenigd Koninkrijk
  De meeste buitenlandse gasten komen uit Duitsland, bijna 2,2 miljoen. De twee na grootste groep buitenlandse gasten komt uit België (714 duizend). In vergelijking met het derde kwartaal van 2021 is het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk het meest toegenomen (naar 464 duizend). Van de intercontinentale gasten komen de meeste uit Amerika (524 duizend).
 • Meer hotelgasten in grote steden
  De hotels in de vier grote steden ontvingen in het derde kwartaal van 2022 meer toeristen dan een jaar ervoor. De toename loopt uiteen van 25 procent in Utrecht tot 88 procent in Amsterdam. De stijging komt voor een groot deel door het aantal buitenlandse gasten in hotels. Met 130 procent naar ruim 1,6 miljoen nam het aantal in Amsterdam het meest toe. In de Amsterdamse hotels is het aantal buitenlandse gasten nog niet op het niveau van 2019 (2 miljoen).
 • Grootste toename in Noord-Holland
  Noord-Holland is koploper hier nam het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 met 57 procent relatief het meest toe in vergelijking met het derde kwartaal van een jaar eerder. Zuid-Holland en Noord-Brabant zagen een stijging van 10 procent of meer. Overijssel, Gelderland en Zeeland  zagen het aantal dalen van overnachtingen. Veel Nederlandse gasten verblijven in deze provincies. Noord-Holland telde het hoogste aantal gasten, 4 miljoen. Hierna komen Zuid-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 1,8 en 1,5 miljoen gasten.
%d bloggers liken dit: