Herfst in de binnenstad ©Koen Smilde

Visie bezoekerseconomie in Amsterdam 2035

Om Amsterdam leefbaar te houden heeft het college van B en W een visie op toerisme opgesteld. Daarnaast komt het college met een pakket aan maatregelen. Een aantal maatregen die in het pakket staan zijn; het aanpakken van vrijgezellenfeesten en georganiseerde kroegentochten, mindering van het aantal riviercruises, het invoeren van een blowverbod in bepaalde delen van de binnenstad en vervroegde sluitingstijden van horecazaken en raamprostitutie op de Wallen. Het volledige document kan je hier lezen.

Met de visie wil Amsterdam toewerken naar een situatie waarin het toerisme bijdraagt aan de stad in plaats van dat het afbreuk doet aan de stad. Bezoekers blijven welkom, alleen mag hun aanwezigheid niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Amsterdam staat bekend als een vrije en open stad. Een stad die haar musea, toonaangevende podia, de grachtengordel en het nachtleven graag deelt met bezoekers uit de hele wereld. Helaas zijn er ook ondernemers die aan de haal gaan met de Amsterdamse vrijheid. Met als gevolg dat sommige bezoekers de indruk krijgen dat hier ‘alles kan en mag’. Het levert een soort toerisme en een specifiek aanbod op, dat het bestuur liever niet in de stad ziet.

In december neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde visie en het maatregelenpakket.

Bekijk hier een kort interview met wethouder Mbarki aanpak Binnenstad.